Przepis jest bardzo prosty... Każda biała ryba najlepiej czuje się w towarzystwie podstawowych składników... Cytryna... Zioła... Masło... Można ją grillować lub smażyć na patelni grillowej...
Solę podałam z ziemniakami puree i dwoma, pysznymi sosami: sosem kaparowym i chrzanowym wasabi (które także pasowałyby do grillowanej karówki). Pasuje jak ulał... Wypróbujcie.
Składniki (dla 2 osób):
- 4 filety z soli
- 1 cytryna
- masło (1 łyżka)
- świeży tymianek (1 łyżka)
- swieża pietruszka (1 łyżka)
- sól, pieprz
Rybę płuczemy, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Zielenię myjemy i siekamy. Cytrynę sparzyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Posiekać zioła. Masło utrzeć z zieleniną, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku i uformować: ja tym razem masło włożyłam do silikonowych foremek do lodu i zamroziłam. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. Skórę na rybie nacinamy i smażymy flety z każdej strony (ok 2-3 minuty). Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z masłem ziołowo - cytrynowym i sosami.
Sos kaparowy:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kaparów
- świeża pietruszka
- sól, pieprz
- sok z cytryny do smaku
Sos chrzanowy wasabi:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka pasty wasabi
- sok z cytryny do smaku
To danie MUSI byc pyszne , rybka jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym taką rybkę! wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW ten weekend będę przygotowywać rybkę z grilla, może skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam na grilla! I oczywiście czekam na fotorelację :)
Usuń