11 czerwca 2012

Grillowana sola z masłem cytrynowo - ziołowym

W poście o małżach wspominałam o filetach z soli... W tamtym tygodniu doczekały się one swoich 5 minut a dziś publikacji (w kolejce ciągle filet z pstrąga z suszonymi borowikami i boczkiem - za parę dni będę się za niego zabierała)... Sola w swoim smaku (i wyglądzie) przypomina trochę flądrę, choć równie dobrze przepis można wykorzystać do każdej białej ryby...
Przepis jest bardzo prosty... Każda biała ryba najlepiej czuje się w towarzystwie podstawowych składników... Cytryna... Zioła... Masło... Można ją grillować lub smażyć na patelni grillowej...
Solę podałam z ziemniakami puree i dwoma, pysznymi sosami: sosem kaparowym i chrzanowym wasabi (które także pasowałyby do grillowanej karówki). Pasuje jak ulał... Wypróbujcie.



Składniki (dla 2 osób):
  • 4 filety z soli
  • 1 cytryna
  • masło (1 łyżka)
  • świeży tymianek (1 łyżka)
  • swieża pietruszka (1 łyżka)
  • sól, pieprz

Rybę płuczemy, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Zielenię myjemy i siekamy. Cytrynę sparzyć. Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, sok wycisnąć. Posiekać zioła. Masło utrzeć z zieleniną, sokiem i skórką z cytryny. Doprawić solą i pieprzem do smaku i uformować: ja tym razem masło włożyłam do silikonowych foremek do lodu i zamroziłam. Patelnię grillową mocno rozgrzewamy. Skórę na rybie nacinamy i smażymy flety z każdej strony (ok 2-3 minuty). Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z masłem ziołowo - cytrynowym i sosami.

Sos kaparowy:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka kaparów
  • świeża pietruszka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny do smaku

Sos chrzanowy wasabi:
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka pasty wasabi
  • sok z cytryny do smaku
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

4 komentarze:

  1. To danie MUSI byc pyszne , rybka jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj zjadłabym taką rybkę! wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W ten weekend będę przygotowywać rybkę z grilla, może skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie polecam na grilla! I oczywiście czekam na fotorelację :)

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...