Przepis pochodzi od Asi z Kwestii Smaku... Znajdziecie go tutaj. Zdecydowanie polecam! Swojego kurczaka podałam w towarzystwie z puree z ziemniaków ale równie dobrze może to być ryż czy bagietka.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 2 pojedyńcze filety z kurczaka
- 4 plastry szynki parmeńskiej (lub boczku)
- szparagi zielone
- pesto bazyliowe (4 łyżki)
- słodka śmietana (ok 250 ml)
- świeża bazylia
- mąka pszenna (1 łyżka)
- sól morska, pieprz do smaku
- olej
Kurczaka myjmy, wycinamy tłuszcz, błony i kostki z mostku (jeżeli są). Pierś przecinamy w poprzek, tworząc w ten sposób 4 cieńsze filety. Każdą stronę delikatnie solimy (pamiętajcie, że szynka parmeńska jest słona) i otaczamy w mące. Teraz należy zawinąć mięso w szynkę parmeńską i na chwilę odstawić. Zajmujemy się szparagami - odcinamy zdrewniałe końcówki i chwilę gotujemy w leko osolonej wodzie. Szparagi muszą być ciągle chrupiące. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy kurczaka po 5 minut z każdej strony. Dolewamy śmietanę i dodajemy pesto. Wszystko razem mieszamy i gotujemy przez następne 5 minut. Zdejmujemy z ognia, sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, jeżeli potreba dodajemy jeszcze trochę pesto. Do sosu dodajemy szparagi (niech chwilkę poleżą w sosie -w ten sposób nie utracą chrupkości a będą całe w sosie). Gotowe.
Uwielbiam kieszonki z piersi kury owijane parmeńską!! Często goszczą na moim stole, choć w troszkę innym wydaniu. Twój sposób zapisuję na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń