Składniki:
- 3 l. wywaru drobiowego (ja tym razem zrobiłam bulion na skrzydełkach z kurczaka)
- warzywa do wywaru: 3 marchewki, pietruszka, seler
- liść laurowy - 3 szt
- ziele angielskie - 5 szt
- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- 4 ziemniaki
- śmietana
- sól, pieprz, wegeta, maggi do smaku
- sok z cytryny
Gotujemy wywar z warzywami w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso stanie się miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umytą i pokrojoną botwinę (wraz z burakami). Gotujemy do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie. Dodajemy sok z 1 cytryny, koperek, śmietanę oraz przyprawy do smaku. Z zupy wyjmujemy mięso i warzywa z wywaru. Marchew kroimy w plasterki i wrzucamy do zupy. Można dodać także ugotowane na twardo jajka. Smacznego!
Uwielbiam ! jak nastanie sezon na młode buraczki to gotuje często :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam tą zupę, szczególnie z dużą, duża ilością kopru. Pozdrawiam
UsuńJejku, jak jak kocham Botwinkę, a na działce już do wyrwania, czas na nią :)
OdpowiedzUsuńNo to rwij Kibi i gotuj! Prześlij trochę do mnie ;P
UsuńJą mam zamiar dzisiaj zrobić. Trzymajcie kciuki!
OdpowiedzUsuńjak poszło? smakowało? czekam na wieści...
Usuń