Składniki:
- małże
- krewetki
- czosnek (4 ząbki)
- cebula (lub dymka; 1 szt)
- oliwa
- masło (2 łyżki)
- pietruszka
- 100 ml białego wina
- 1 pomidor
- spaghetti (opcjonalnie)
- chili (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Składników nie ma dużo a wykonanie nie zabierze więcej niż 20 min. Najpierw jednak musimy przygotować (umyć) małże - w tym celu wrzucamy je do zlewu, odkręcamy wodę i pod bieżącą wodą myjemy je gąbeczką z dwóch stron. Te małże, które na tym etapie są otwarte - koniecznie wyrzucamy (są martwe i nie można ich jeść). Myjemy krewetki i jeżeli chcemy, możemy już na tym etapie pozbyć się głów i pozostawić tylko odwłoki w skorupach (ja tak właśnie zrobiłam). Gotujemy makaron (opcjonalnie, choć można także podać małże solo i sos wyjadać chlebem). W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy pokrojoną cebulę i pomidora, posiekany czosnek i chwilę przesmażamy. Dodajemy owoce morza, wino, przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 min (od czasu do czasu potrząsamy garnek by nic nie przywarło). Danie jest gotowe, gdy większość muszli się otworzy a krewetki zaróżowią (muszle zamknięte wyrzucamy). Do garnka dodajemy makaron, mieszamy. Posypujemy obficie pietruszką, chilli (jeżeli lubimy pikantniejsze potrawy) i podajemy w towarzystwie cytryny. Gotowe!
pysznosci:) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam