16 kwietnia 2012

Sernik Anety

Sernik mogłabym nazwać "Sernik bez gotowania", "Najlepszy, najłatwiejszy sernik na świecie", "Niebo w gębie, czyli sernik z herbatnikami" i długo mogłabym jeszcze wymieniać... Przepis na to cudo dała mi jednak moja kuzynka Aneta - nigdy wcześniej go nie próbowałam i zdecydowałam, że najlepiej jak nazwę go właśnie jej imieniem... (swoją drogą pozdrowienia ciotka!) Zachwyca każdego... Nie kłamię... Stanowi jedno z moich popisowych słodkości i szczerze jestem z niego dumna! Przekonajcie się sami...




Składniki (na blaszkę o wielkości 22x22 cm):


  • 1 kg twarogu (mocno zmielony, ja kupuję ten w wiaderku)
  • 20 dkg margaryny
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mleka
  • 1 - 1,5 szklanki cukru
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 5 paczek podwójnych herbatników Bebe

Duży garnek wstawiamy na gaz, dodajemy margarynę i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy twaróg i cały czas delikatnie mieszamy. Gdy z twarogu powstanie krem - dodajemy jajka, budyń, mleko, cukier waniliowy i cukier. Ciągle mieszamy. Gdy masa na sernik się zagotuje - odstawiamy do wystygnięcia (jeżeli lubimy sernik z rodzynkami to właśnie w tym momencie możemy je dorzucić). Blaszkę wykładamy warstwą herbatników, zalewamy masą sernikową, znów herbatniki, masa i na górę znów herbatniki. W swojej blaszce używam 3 warstwy herbatników i 2 masy sernikowej. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik zalewamy polewą kakaową (można ją zrobić w tym samym czasie co sernik lub na godzinę przed podaniem). Przepis na polewę poniżej.

POLEWA KAKAOWA:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
DO OZDOBY:
  • wiórki kokosowe / bakalie / owoce  itp.
Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy wodę, cukier, cukier waniliowy i kakao. Cały czas mieszamy. Gotujemy, aż polewa zgęstnieje. Gotowe! Polewą zalewamy ciasto, na wierzch wiórki kokosowe lub co tam chcecie i do lodówki. Zapewniam, że blacha zniknie w przeciągu 2 dni ;P


8 komentarzy:

  1. U mnie funkcjonuje pod tą samą nazwą i potwierdzam, że jest przepyszny, iwona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, a można użyć biszkoptów? Czy cały urok właśnie w tych herbatnikach?
    Pozdrowionka, KJ:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, nie próbowałam z biszkoptami i chyba bym nie ryzykowała... z herbatnikami smakuje idealnie ;p daj znać, czy smakowało.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Aniu, palce lizać! Nie wiem czy Goście Moi już Ci zdali relację, ale serniczek przedni i wszystkim bardzo smakował. Zjedli niemało :) KJ:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yeeeeahhhh ale się cieszę!!! Super, że wszystko wyszło i smakowało. To jeden z moich ulubionych serników i często wożę sie z nim w gości :) pozdrwiam

      Usuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...