14 kwietnia 2012

Kruche rogaliki z dżemem malinowym

Jest trochę z nimi zabawy ale zapewniam, że warto... Wychodzą kruche i chrupiące... Można dowolnie zmieniać nadzienie - kiedyś próbowałam z nutellą i też wyszło znakomicie... Tym razem z dżemem malinowym... W sam raz do kawki lub szklanki mleka...




Składniki (na ok 35 szt):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki piwa
  • 30 dag margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • dżem malinowy




Mąkę przesiać ze schłodzoną margaryną pokrojoną w kosteczki. Dodać piwo, cukier puder i cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto (jeżeli potrzeba to dodać mąki) i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Wyjąć ciasto i rozwałkować na koła wielkości talerza, pokroić na 8 części. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć trochę powideł, zwinąć rogaliki. Piec w temp. 1800C przez 30 minut. Posypać cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. pyszności, już od dawna mam ochotę na takie rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Siostra, wyglądają bardzo apetycznie, muszę spróbować, bo nigdy sama nie robiłam rogalików :)

    OdpowiedzUsuń

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...