Składniki (na ok 35 szt):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki piwa
- 30 dag margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dżem malinowy
Mąkę przesiać ze schłodzoną margaryną pokrojoną w kosteczki. Dodać piwo, cukier puder i cukier waniliowy. Szybko wyrobić ciasto (jeżeli potrzeba to dodać mąki) i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Wyjąć ciasto i rozwałkować na koła wielkości talerza, pokroić na 8 części. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć trochę powideł, zwinąć rogaliki. Piec w temp. 1800C przez 30 minut. Posypać cukrem pudrem.
pyszności, już od dawna mam ochotę na takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńSiostra, wyglądają bardzo apetycznie, muszę spróbować, bo nigdy sama nie robiłam rogalików :)
OdpowiedzUsuń