Moja ryba jeszcze ciepła topi się właśnie w zalewie - jeśli chcecie zdarzyć z nią na święta - dzisiejsze przedpołudnie to ostatni dzwonek.
Składniki:
- 1 kg białej ryby (filetów, dzwonków lub małych rybek - wszystko zależy od Waszych upodobań; ja użyłam filetów z dorsza i łupacza)
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3 szklanki wody
- 7 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- parę ziarenek pieprzu w całości
- 1 cebula - opcjonalnie
Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na lekko rumiano na rozgrzanym oleju. Przekładamy do szczelnego naczynia.
Składniki zalewy łączymy w garnuszku (oprócz cebuli) i czekamy aż się zagotuje. Dopiero teraz możemy dorzucić pokrojoną cebulę. UWAGA! Cebulę dodajemy tylko wtedy, gdy rybę przygotowujemy na krótki okres - gdy chcemy ją włożyć w słoiki - nie dodajemy cebuli.
Rybę zalewamy gorącą zalewą i szczelnie zamykamy. Zostawiamy na min. 24 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...