12 marca 2013

pachnące chrzanem... risotto wielkanocne

     Ziarnko do ziarnka... Ryż arborio, biała kiełbasa, chrzan i warzywa... wszystko podlane białym winem i obklejone masłem... kremowe, chrzanowe, warzywne, bardzo, bardzo smaczne... idealne na Wielkanocy stół... Risotto powinno przygotowywać się zaraz przed podaniem... nie można go odgrzewać czy przygotować wcześniej... Abyście mieli pewność, że danie jest smaczne i Was nie zawiedzie - polecam wypróbować je już dzisiaj - tak, aby przy Wielkanocnym stole, delektować się już tylko jego sprawdzonym smakiem...

     Wielkanoc w moim domu zawsze przebiegała tradycyjnie... malowanie jajek w piżamie, zapach ciasta w domu, biała kiełbasa, żurek - a raczej barsz biały z suszonymi grzybami, młoda kapusta... w przeważającej części jajka, jajka i jeszcze raz jajka... i mimo, iż dla ateistki, dzień ten jest zwykłym, kolejnym normalnym - ma coś w sobie szczególnego... pielęgnowanie tradycji... tego nauczyła mnie moja Mama, bez względu na wiarę lub jej brak... W każde zatem święta, pielęgnuję tą tradycję i nigdy nie przestanę...
 
 
Składniki (dla 2 osób):
 
  • 20 dkg ryżu arborio
  • 3 białe kiełbasy
  • 10 dkg mrożonego groszku
  • 10 dkg gotowanej szynki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 1 marchewka
  • 70 ml białego wina
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • garść startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • oliwa


     Marchew obieramy, wkładamy do garnka z białą kiełbasą i chwilę gotujemy. Kiełbasę z marchewką odstawiamy do przestygnięcia. Nie wylewamy wody! (potrzebna nam będzie, gdyż zastąpi bulion).
     Cebulę i marchew kroimy w małą kostkę. Podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem. Wsypujemy ryż i mieszamy tak, aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Dodajemy wino, mieszamy i czekamy, aż odparuje.
     W tym czasie zagotowujemy wodę i zalewamy wrzątkiem gorszek (niech trochę zmięknie). Dodajemy pokrojoną w kostkę białą kiełbasę (bez skóry), wlewamy chochelkę przecedzonego wywaru i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn. Cały czas mieszamy. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
     Dodajemy odcedzony groszek, pokrojoną w małą kostkę szynkę, podlewamy wywarem i znów mieszamy. Na tym etapie ryż powinien być już al - dente lub lekko miękki ale nie rozgotowany.
     Patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, chrzan i parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu.
 
 
Przepis (delikatnie zmieniony) pochodzi z magazynu Kuchnia (04/2011), Ziarnko do ziarnka, Kurt Scheller.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Poniżej możecie podzielić się swoją opinią na temat tego przepisu...
Z góry dziękuję za każdy komentarz...