Mam kawałek szynki wieprzowej i nie zawaham się jej użyć... a że nie chcę znów mięsa w ciemnym sosie pieczeniowym, postanowiłam zrobić zrazy... nie byle jakie i nie takie pospolite... z przepysznym sosem pomidorowym z dodatkiem kapusty... takim oto sposobem zapraszam na kolejną wariację na temat zawijańców...
Szynka zawsze wydawała mi się dość twardy mięsem i jedyne co z niej przygotowywałam to mięso z sosem pieczeniowym... w zrazach wydaje mi się być miększe... zapewne dlatego, że mocno traktuje się je tłuczkiem a później długo gotuje... Zrazy wypełniłam paskami wędzonego boczku, dodałam żółty ser, zieloną fasolkę, masło i musztardę i długo dusiłam w pysznym sosie... efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył... częstujcie się...
Składniki (na 2-3 osoby):
zrazy:
- 0,5 kg szynki wieprzowej
- 5 plastrów wędzonego boczku
- 5 plastrów żółtego sera
- musztarda
- masło
- fasolka szparagowa (ja kupiłam ok 300 g i resztę użyłam jako surówkę)
- oliwa
- sól, pieprz
sos:
- pół małej główki kapusty
- 100 ml koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- garść suszonego lub świeżego tymianku
- sól, pieprz
- 1 liść laurowy
Mięso kroimy na plastry o grubości ok 2 cm i każdy mocno rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Każdy płat mięsa smarujemy odrobiną masła (tylko na tej części, która będzie stanowiła środek zraza, nie na całości) i musztardą. Dodajemy 5-6 strąków fasoli, ser i całość przykrywamy wzdłuż boczkiem. Zawijamy mocno (można sobie pomóc wykałaczką).
Zrazy smażymy na rumiano z obu stron, przekładamy do garnka i zalewamy wodą (aby przykryło mięso). Lekko solimy, dodajemy liść laurowy, przykrywamy garnek i całość gotujemy na małym ogniu ok 30 min.
Kapustę drobno kroimy, dodajemy do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym i tymiankiem. Gotujemy kolejne 30 - 40 min. Gdy kapusta i mięso będą miękkie - dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową. Smacznego.
wygląda smakowicie, coś innego
OdpowiedzUsuń