30 kwietnia 2013

słodki raj... deser czekoladowy z nutellą czyli sernik na zimno...

    
 
      Jako, że od paru dni jesteśmy na diecie, chociaż popatrzeć mogę i powspominać, jakie to dobre było... i jakie słodkie... ach...
     Deser przyrządza się bardzo szybko a zjada jeszcze szybciej... Moi goście byli bardzo zadowoleni więc myślę, że to najlepsza ocena... Proponuję podać go w małych porcjach, gdyż może mocno zasłodzić... I już wyprzedzam pytania... Nie, post nie jest sponsorowany... to wynik mojego lenistwa w kuchni przy tworzeniu słodkości... i inspiracja zaczerpnięta z bloga My baking addiction.
 
 
Składniki (na 4 porcje):
 
  • 1 opakowanie ciasteczek Oreo
  • 4 łyżki niesolonego masła
  • 200 g śmietankowego serka (ja użyłam Philadelphia)
  • 1 słoiczek (220g) kremu Nutella
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • orzechy laskowe
  • listki świeżej mięty do dekoracji

 
     Masło rozpuszczamy i mieszamy z mocno rozbitymi ciasteczkami (można włożyć je do woreczka i rozbić wałkiem - ja tak robię). Powstałym "ciastem" wypełniamy dno foremek lub kieliszków. Mocno dociskamy i odstawiamy do lodówki.
     Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. W osobnej misce miksujemy serek śmietankowy z nutellą, ekstraktem z wanilii i połową bitej śmietany. Masę wykładamy na ciasteczka Oreo a na górę bitą śmietanę (ja pomogłam sobie szprycą - deser wygląda znacznie ładniej). Całość dekorujemy orzechami laskowymi i listkami mięty (choć jak widać na zdjęciach, małe listki bazylii też się nadają).
 

29 kwietnia 2013

zupa szparagowa



     Dziś będzie krótko i na temat... szparagi w kolejnej odsłonie... Pięknie zielona zupa krem z bardzo delikatnych zielonych szparagów... Dziwne, że nie jadłam jej wcześniej... Smakuje wytwornie a jednocześnie jest bardzo szybka w przygotowaniu...
     Zupę proponuję podać z ciepłymi grzankami, parmezanem lub jajkiem w koszulce i koniecznie świeżo zmielonym pieprzem.
 
Składniki (na 2 porcje):
 
  • 2 pęczki zielonych szparagów 
  • 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 por 
  • 1 korzeń pietruszki 
  • słodka śmietana 
  • masło i olej 
  • sól i pieprz
 
     W garnku rozgrzewamy masło z niewielką ilością oleju i smażymy por oraz szparagi (bez zdrewniałych końcówek – które można wykorzystać do gotowania bulionu) przez 5 min. Zalewamy bulionem i gotujemy aż szparagi staną się miękkie. Całość miksujemy, dodajemy pół łyżeczki masła, doprawiamy solą, pieprzem oraz śmietaną.

 

23 kwietnia 2013

tartaletki ze szparagami, szynką parmeńską i camembertem

     Świetny pomysł na przystawkę lub doskonała propozycja na imprezę... Przygotowanie zajmuje parę minut a do tarteletek dodać można absolutnie wszystko... Proponuję zacząć od szynki parmeńskiej i sera camembert... Farsz równie dobrze wzbogacić można kiełbasą chorizo, pieczarkami, salami, fasolką szparagową a nawet mięsem mielonym...

Składniki (na 6 szt):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 12 szparagów 
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej 
  • 100 g sera camembert 
  • kwaśna śmietana 
  • 1 jajko 
  • pieprz


     Nagrzewamy piekarnik do 2000C. Z ciasta francuskiego wycinamy duże koła. Mniejszą obręczą wytyczamy środek tarteletki (delikatnie, aby nie przebić ciasta) i całość smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 8 min. Szparagi gotujemy 3 min w lekko posolonej wodzie. Środek ciastka ugniatamy (zgodnie z krawędziami zaznaczonymi wcześniej) i wypełniamy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany, 2 szparagami, serem oraz szynką parmeńską. Pieczemy kolejne 8 min i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy gorące. 

17 kwietnia 2013

szparagi w cytrynowym winegrecie

     

     Uroczyście ogłaszam, że sezon na szparagi został rozpoczęty... Bardzo mnie to cieszy i już mam nawet sporo przepisów na ich wykorzystanie... Od kwietnia współpracuję z magazynem "Nasz Express" z Belfastu i w związku z tym, przygotowałam sesję do majowego wydania... Myślę, że nic się nie stanie, gdy rąbka tajemnicy uchylę i parę przepisów tu zdradzę... 
     Szparagi ujmują mnie swoim wyglądem... W tym przepisie prezentują się pięknie... i nawet nie spodziewałam się, że tak wspaniale smakować będą z serem pleśniowym i cytrynowym winegretem... Spróbujcie... Obiecuję, że się zachwycicie...

Składniki (na 1 porcję):


  • 10 zielonych szparagów 
  • 4 pomidorki cherry 
  • pół czerwonej cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżeczki oliwy 
  • sok z połowy cytryny 
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego 
  • kawałek sera pleśniowego 
  • świeża bazylia 
  • pieprz

      Szparagi gotujemy 3 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Mieszamy z oliwą, octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Na talerz wykładamy szparagi, polewamy sosem z pomidorami, posypujemy listkami bazylii, serem pleśniowym i świeżo zmielonym pieprzem. Całość skrapiamy oliwą. Podajemy z bagietką.

9 kwietnia 2013

tort truskawkowy z cydrem gruszkowym

     Nie wiem co mnie tknęło, aby zrobić tort... Już jakiś czas nosiłam się z tym zamiarem i parę tygodni temu postanowiłam stawić mu czoła... Trochę oszukałam, gdyż biszkopt kupiłam gotowy... ale nie od razu Rzym zbudowano... W planach mam już kolejny, czekoladowy tort (na 11-ste urodziny uroczego chłopca) więc pewnie wkrótce upiekę też swój biszkopt...
     Tort wyszedł pysznie... nie za słodki, nie za kwaśny, nie za suchy... Mam jeszcze trochę problem z dekorowaniem ale powoli, małymi kroczkami i stworzę piękne dzieło...
     Masa absolutnie pyszna... Truskawki zmieszane z cydrem gruszkowym, w śmietanowym kremie z nutką syropu z kwiatów bzu i pomarańczy... Nic dodać, nic ujać... Popatrzcie sami...

Składniki:
  • 2 gotowe biszkopty (o średnicy nie mniejszej niż Wasza tortownica)
masa śmietankowa z cydrem:
  • 400 g truskawek
  • 12 łyżeczek żelatyny
  • 200 ml syropu z kwiatów bzu (np. taki)
  • 500 ml cydru gruszkowego (można także użyć innych smaków a nawet szampana)
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 50 g cukru
  • 400 ml słodkiej śmietanki 36%
poncz:
  • 2 łyżki syropu z kwiatów bzu
  • sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
dekoracja:
  • świeże truskawki
  • starta skórka z 1 limonki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • posiekane orzechy (posiekane pistacje będą także pięknie wyglądać)


1. Przygotować masę śmietanową.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Garść owoców odłożyć na później, resztę przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody, zagotować i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, dodać do musu truskawkowego i całość przełożyć do dużej miski. Cały czas masę delikatnie mieszać. Dodać syrop z bzu, cydr, skórkę i sok z pomarańczy oraz cukier. Masę odłożyć na chwilę na bok i w osobnej misce ubić śmietanę na sztywno. Teraz należy obie masy połączyć ze sobą i dodać truskawki a następnie wstawić do lodówki, aby krem stężał.
2. Biszkopty i poncz
Wyciągnąć tortownicę i dopasować biszkopty do jej wielkości (trzeba zrobić to bardzo uważnie, gdyż biszkopt nie może być mniejszy niż średnica tortownicy). Składniki ponczu podgrzać w garnku i mieszać, aż cukier się rozpuści. Na płaskim talerzu położyć biszkopt, skropić go ponczem i spiąć obręczą tortownicy. Posmarować połową masy, przykryć drugim biszkoptem i lekko docisnąć. Kolejną warstwę biszkopta także skropić ponczem i posmarować masą śmietanową (tak, aby wypełnić całą wysokość tortownicy). Ciasto wstawić do lodówki na ok 4 godziny.
3. Udekorować
Śmietanę ubić i dodać cukier puder. Obręcz tortownicy usunąć. Boki tortu i wierzch posmarować bitą śmietaną i udekorować tort.

6 kwietnia 2013

ravioli ze szpinakiem... z masłem szałwiowym


     Dziś zapraszam Was kolejny raz w podróż do Włoch... Wprawdzie przepis na farsz pochodzi od mamci Danci, która tylko i wyłącznie lepi z nim pierogi, ja jednak zdecydowałam się lekko je urozmaicić... Zawsze to alterntywa dla polskich pierogów... A wykonanie bardzo podobne... Efekt? Sami oceńcie... Nie żebym miała coś do polskich pierogów - bo je szczerze kocham... ale te ravioli wyglądają bardzo uroczo i zachęcająco... do tego świeży parmezan, masło szałwowe i lamka białego, schłodzonego wina! Ochhhh... chcę więcej!


farsz:
  • 400g świeżego szpinaku (lub mrożonego)
  • 1 kostka sera feta
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • pieprz, sól do smaku
  • garść tartej bułki lub parmezanu (tylko jeśli farsz jest za rzadki)
  • oliwa
ravioli:
  • 300 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oliwy
 oraz:
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 świeże listki szałwii
  • parmezan




     Świeży szpinak, chilli, cebulę i czosnek posiekać (nie musi być drobno). Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać cebulę i zeszklić. Dodać szpinak i czosnek. Całość chwilę smażyć (jeżeli to mrożony szpinak - to woda cała musi wyparować). Dodać pokruszoną fetę i chilli. Mieszać cały czas, aż feta się rozpuści. Doprawić pieprzem i minimalnie solą (pamiętajcie, że feta sama w sobie jest bardzo słona). Farsz powinien być gęsty - jeżeli wydaje Wam się za rzadki, dodajcie garść bułki tartej lub parmezanu.
     Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać 2 jajka i 1 żółtko. Posolić, dodać oliwę i wodę , całość zagnieść. Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godz. aby ciasto odpoczęło. 
     Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą część mocno rozwałkować (posypując mąką, by się nie sklejało) tworząc cienki pasek. Ciasto przekroić wzdłuż i jedną część posmarować rozmąconym białkiem. Na drugiej części ułożyć farsz (w odstępach 2-3 cm) i całość przykryć pierwszym płatem. 
     Ciasto docisnąć palcami i radełkiem, nożem lub formą do ciasteczek wycinać pierożki z farszem w centrum. Każdy pierożek docisnąć z osobna, by pozbyć się powietrza.
     Ravioli gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 4-5 min.
     Na patelni rozgrzać masło (zebrać pianę), dodać szałwię i dodać ravioli. Chwilę przesmażyć (tak, aby każdy pierożek obtoczony był w maśle). Wykładać na talerz i całość posypać parmezanem.